Kako pronaći svrhu? Ikigai metoda

Neka istraživanja pokazuju da kada živimo svoju svrhu, to utječe pozitivno na stvaranje otpornosti na stres, a povezano je čak i s duljim životnim vijekom.

Naša motivacija, ispunjenost i općeniti stav prema životu puno doprinose našem generalnom zdravlju.

Sjećam se perioda u svom životu kada mi je svaki dan bio više manje isti i osjećala sam nezadovoljstvo, iako se činilo da sve imam. Upravo taj nedostatak svrhe i osjećaj da ne doprinosim nikome utjecali su na to da se osjećam neispunjeno i nemotivirano većinu dana (a znamo da su naše tijelo i um neodvojivi, pa taj nedostatak svrhe s vremenom često počne utjecati i na fizičko zdravlje).

S druge strane, kada znaš svoju svrhu i radiš aktivno sve što možeš da tu svoju svrhu živiš, to ti daje osjećaj zadovoljstva i smirenosti, što se može pozitivno reflektirati na cjelokupno zdravlje.

Što je to svrha života?

To je jedan od onih pojmova koje svatko može interpretirati na svoj način, a meni se sviđa objašnjenje da svrha uključuje tvoje glavne vrijednosti i motivaciju za sve što radiš na dnevnoj razini. Vodi te prilikom donošenja odluka i formiranja ciljeva, daje značenje svemu što radiš.

Kako pronaći svoju svrhu?

Jedan zanimljiv koncept koji ti može pomoći u definiranju vlastite svrhe zove se Ikigai.

To je japanski koncept kojim definiraš svoju svrhu s ciljem da živiš ispunjenije i sretnije na svakodnevnoj razini.

Da bi osvijestili svoju svrhu, prema Ikigai konceptu trebamo definirati ove 4 stvari:

1. Nešto u čemu smo dobri – Umjesto da cijeli život pokušavamo ispraviti sve ono u čemu možda nismo prirodno dobri, bolje je fokusirati se na ono u čemu smo prirodno dobri. Kroz praksu ćemo to poboljšavati i postati najbolji što možemo.

2. Nešto što volimo raditi – Pronađi nešto u čemu zbilja uživaš. Ne moraš nužno voljeti svaki aspekt toga, ali ako nimalo ne uživaš u onome što radiš, ne živiš svoju svrhu. Pokušaj se vratiti sebi, svom osjećaju u tijelu i onome u čemu iskreno uživaš.

3. Nešto što svijetu treba – Ako ono što radiš ne treba svijetu to je tvoja strast, ali ne i potpuna svrha. Kako definirati što svijetu treba? Pitaj se kako sa svojim vještinama i onime što voliš raditi možeš doprinijeti drugim ljudima, životinjama, svijetu… bilo kome ili bilo čemu.

4. Nešto od čega možemo zaraditi – Da bi ono što radimo bilo održivo moramo od toga zarađivati. U suprotnom ćemo biti opterećeni osnovnim potrebama kao što su hrana, sigurnost i krov nad glavom, što nam ne daje puno prostora da živimo svoju svrhu.

Kada radiš što voliš i u čemu si dobra = to je tvoja strast
Kada radiš što voliš i što svijetu treba = to je tvoja misija
Kada radiš što svijetu treba i za što možeš biti plaćena = to je tvoj poziv
Kada radiš u čemu si dobra i za što si plaćena = to je tvoja profesija

Svaki element zasebno nije Ikigai, ali kada pronađeš ono što zadovoljava sva 4 elementa = to bi mogla biti tvoja svrha.

No, Ikigai nije nužno nepromjenjiv. Zato se treba redovito podsjećati na sve ove elemente i prilagođavati trenutku u vremenu. Kako se mijenja vrijeme, mijenja se i naš Ikigai.

Ako želiš čuti moj osobni primjer i proći kroz sve ove korake sa mnom u video formatu, pogledaj ovaj YouTube video:

Lea

Dodatan besplatan sadržaj:

Instagram | YouTube | Spotify