Metoda za fokus i produktivnost koju volim

Ako ti je često izazovno raditi fokusirano i efektivno organizirati vrijeme kako bi stigla odraditi sve što želiš u jednom danu, metoda o kojoj ćeš uskoro sve saznati u tome ti može puno pomoći.

Bilo da si poduzetnica, radiš od kuće ili uz stalan posao pokrećeš vlastiti biznis, tvoje vrijeme je neprocjenjivo i važno je iskoristiti ga na najbolji mogući način. Kada radimo fokusirano, postižemo više u manje vremena.

Prepoznaješ li se u nečemu od ovoga?

  • često skačeš sa zadatka na zadatak
  • teško ti je fokusirati se na zadatak dulje od par minuta
  • odgađaš zadatke i nedostaje ti motivacije
  • osjećaš da jednostavno nema dovoljno vremena u danu za sve što želiš
  • voljela bi da možeš više uživati u onom što radiš

Ako si se u nečemu (ili svemu) prepoznala, nastavi čitati jer dijelim s tobom jedno jednostavno pravilo koje može potpuno promijeniti način na koji radiš, probuditi motivaciju i poboljšati fokus.

Pravilo 52/17

Možda si čula za Pomodoro tehniku koja predlaže da radimo fokusirano 25 minuta, pa zatim odmaramo 5. Pravilo o kojem danas pričamo vrlo je slično tome. Zove se 52/17, pa u skladu s tim period rada iznosi 52 minute, a pauza 17.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi može raditi fokusirano na jednom zadatku 50-60 minuta, nakon čega koncentracija opada i povećavaju se šanse za grešku.

Osobno sam isprobala Pomodoro metodu i pravilo 52/17, te želim podijeliti s tobom prednosti ovog pravila i razloge zašto ga volim.

Prednosti pravila 52/17

1. 52 minute je dovoljno, 25 premalo
Prema Pomodoro metodi fokusirani rad traje 25 minuta, što mi se pokazalo kao premalo da bih postigla dublji fokus. Zbog toga bih često preskočila pauzu i samo nastavila raditi, čime ta metoda onda zapravo gubi smisao. Kada imam 52 minute za fokusirani rad, onda znam da mobitel neće baš tako skoro zazvoniti i često je baš toliko dovoljno da bih u potpunosti odradila jedan zadatak (ili barem onaj dio zadatka za koji mi je potreban duboki fokus).

2. Podržava brigu o mentalnom i fizičkom zdravlju
Budući da puno nas zadatke odrađuje sjedeći, često ispred ekrana, jako je važno odvojiti vrijeme za odmak. Više o važnosti i prednostima pauze možeš pročitati u nastavku članka, a zasad ću samo reći da je taj odmak dobar, ne samo za fizičko već i mentalno zdravlje. Pauza je jednako bitna kao i period fokusiranog rada.

3. Bolje upravljanje vremenom i zadacima
Kada koristim metodu 52/17, prije svega moram odrediti točno što ću raditi u periodu fokusiranog rada. Znam da to mora biti samo jedan veći ili dva-tri manja zadatka, kako bih izbjegla distrakcije i skakanje sa zadatka na zadatak. Prakticirajući ovu metodu naučila sam rasporediti zadatke po prioritetima i ne dopuštati sumnjama, neodlučnosti ili onom pitanju “bi li bilo bolje da ipak nešto drugo radim?” da mi oduzimaju vrijeme u danu. Samim time, u manje vremena uspijem odraditi više i kvalitetnije.

4. Veća motivacija
Svi imamo one dane kada nam se jednostavno ne da odraditi zadatke s to-do liste. Ako si samozaposlena i razvijaš vlastiti biznis – upravo taj fokusirani rad bez odgađanja postaje tvoja najveća supermoć (jer je istovremeno prilično teško).

Pravilo 52/17 mi redovito pomaže u tome da zaboravim na odgađanje, da ne dopustim mislima da me prevladaju i da samo – krenem. Često je upravo taj prvi korak najteže napraviti, a onda jednom kada kreneš – motivacija sama dođe.

Kada znam da me čeka blok od 52 minute za rad, postaje teže preskočiti ga ili ne iskoristiti. I dalje mi je ponekad potrebna iznimna snaga volje da se pokrenem – ali uz ovo pravilo je to ipak lakše.

Važnost i prednosti pauza:

  • potiču kreativnost i smanjuju stres
  • smanjuju znakove mentalnog preopterećenja koje nastaje nakon duljih perioda fokusiranog rada
  • poboljšavaju efektivnost učenja
  • potiču brigu o fizičkom zdravlju kroz redovito kretanje
  • pružaju priliku za odmak i “punjenje baterija”

Iako se ponekad može činiti lako i privlačno jednostavno preskočiti pauzu, pokušaj da to ipak bude iznimka, a ne pravilo. Period pauze jednako je bitan za fokus i produktivnost kao i period rada.

Kako iskoristiti puni potencijal ove metode?

  • Odredi točno što ćeš raditi u te 52 minute koje imaš za fokusirani rad.
  • Odluči što ćeš raditi u pauzama (npr. kratka šetnja, popiti čašu vode, istegnuti se, izaći na balkon…). Svakako se pokušaj odvojiti od laptopa i sjedenja.
  • Potrudi se ne preskakati pauze.
  • Osiguraj si prostor bez distrakcija.
  • Pokušaj izbjegavati multitaskanje, skakanje sa zadatka na zadatak.

Pogledaj video na ovu temu:

Besplatna edukacija – Izgradi svoj osobni brend online

Lea

Dodatan besplatan sadržaj:

Instagram | YouTube | Spotify